Prosenttikulttuuri

Kankaan alueella on käytössä prosenttikulttuurin periaate. Tämä tarkoittaa sitä, että kulttuuriin varataan noin 1 % tonttien myyntihinnasta, maankäyttömaksuista ja kiinteistöjen rakennuskustannuksista.

Kankaalle toteutettava taide on ilahduttavaa, nokkelaa ja ihmisläheistä, joka usein myös integroituu osaksi muuta rakentamista. Pysyvien taidehankintojen lisäksi taide voi olla myös väliaikaista. Taidehankintojen ja kulttuuritapahtumien avulla vahvistetaan Kankaan identiteettiä, omaleimaisuutta ja vetovoimaa sekä lisätään asukkaiden ja alueella toimijoiden yhteisöllisyyttä sekä ylpeyttä omasta asuinalueestaan.

Kankaalla prosenttikulttuuriin kuuluvat sekä pysyvät taideteokset että tapahtumat ja taidetoiminta. Kankaan alueen tapahtumakalenteriin voi tutustua Kangasverkon etusivulla. Tapahtumilla on oma sivusto, jossa voit tutustua myös Kankaan Taika -mobiilipeliin sekä menneisiin tapahtumiin.

Prosenttitaide

Jyväskylän Kankaan Piippurannan taiteen yleissuunnitelma ja ensimmäisiin asuinrakennuksiin toteutettavien taideteosten luonnokset on julkistettu. Yleissuunnitelman myötä alueelle hahmottuu ensimmäisen asemakaava-alueen taidehankintojen kokonaisuus. Taideteosten valintaa ovat ohjanneet Kankaan kärkiteemat, vihreä, jalka, sydän ja kestävä kehitys sekä eri osapuolten toiveet ja tarpeet. Myös teoksen sisällöllä on julkisessa taiteessa suuri merkitys. – Se ei saa olla pelkkää valmiiden rakennusten tai tilojen koristelua. Taiteilija pystyy omalla ammattitaidollaan korostamaan sitä, mitä rakennuttaja tai arkkitehti haluaa tuoda esiin, sanoo Pitkänen.

Virolaissyntyinen kuvanveistäjä ja Kuvataideakatemian professori Villu Jaanisoo toteuttaa taideteoksen Rusokinkadun ja Baanan risteyskohtaan, jolloin se toivottaa ihmiset tervetulleeksi alueelle. Teos toteutetaan yhdessä Jyväskylän Kaupunkirakenteen liikenne- ja viheralueen yksikön kanssa.

Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy:n palvelutaloon haluttiin taidetta, joka auttaa muistihäiriöisiä vanhuksia hahmottamaan tilaa ja siellä liikkumista. Jyväskyläläinen valokuvataiteilija Maija Holma toteuttaa Arkkitehtuuritoimisto AT:n suunnittelemaan kohteeseen teoskokonaisuuden ja työryhmä Lehmusruusu & Rauhala (taiteilijat Pasi Rauhala ja Teemu Lehmusruusu) vuorovaikutteisen, modernia tekniikkaa hyödyntävän teoksen.

Jyväs-Parkki Oy:n rakennuttaman pysäköintitalon taideteoksista vastaavat työryhmä Jaakko Niemelä & Helena Hietanen ja ympäristötaiteilija Kaisa Berry. Talon on suunnitellut Arkkitehtipalvelu Oy Jyväskylä. Pysäköintitalossa voidaan toteuttaa taiteen keinoin koko julkisivupinta ja sisätilat. – Tästä massiivisesta rakennuksesta haluttiin visuaalisesti mielenkiintoinen sekä ulkoa että sisältä. Värien ja opasteiden avulla voidaan ohjata tilan käyttäjiä, kertoo visuaalisten taiteiden läänintaiteilija ja Kankaan taideasiantuntija Kirsi Pitkänen.

Väliaikaisista teoksista esimerkkinä on työmaa-aita, jonka visualisoinnin toteuttaa jyväskyläläinen taidegraafikko Tuomas Hallivuo yhteistyössä Jyväskylän ammattiopiston valokuvaajaopiskelijoiden kanssa. Myös Kankaan aukiolle on kaavailtu yleissuunnitelmassa taidetta, mutta sen toteuttajaa ei ole vielä päätetty. Jo aikaisemmin on julkaistu kuvanveistäjä Tommi Toijan Oleskelurantaan sijoitettava veistos, joka koostuu valaisinpylväästä sekä sinne kivunneesta ukosta, joka katselee kohti Kankaan tulevaisuutta. Teos sijoitetaan paikoilleen syksyllä 2016.