28.09.2017 00:00

Piipputori saa ensimmäisen tapahtumansa 28.-30.9.

Vanha sadonkorjuujuhla muotoutuu Kankaalla 28.–30.9. valon, taiteen, kulttuurin, muotoilun, makujen ja yhdessä tekemisen syyspidoiksi. Ulkoilmassa tapahtuvassa ohjelmassa on mm. työnäytöksiä, tanssia, musiikkia ja valoteoksia. Tapahtuma-alue keskittyy Kankaan Piipputorille, johon kohoaa tapahtumatori, ja valoteoksia nähdään ympäri Kangasta. Tapahtumapäivinä klo 16–24 avataan poikkeuksellisesti kevyelle liikenteelle kulku Ailakinkadulta Kankaalle. Tapahtuma-aikaan ilmaiset parkkipaikat ovat Kankaan porttirakennuksen ympäristössä, os. Kympinkatu 3. Muista myös Valon kaupungin aikaan to-la klo 18-24 kulkevat ilmaiset linkit!

Jyväskylän ammattiopiston ja Jyväskylän aikuisopiston tarjonta esittelee suomalaisen muotoilun perinnettä ja tulevaisuutta. Päivittäin klo 17 lähtee opastettu kierros Kankaalla ja klo 19 ravistetaan tanssiperinteistä pölyjä Keski-Suomen Tanssin Keskuksen tanssitaiteilijoiden opastuksella: luvassa on mm. huutokatrillia, paritanssihaaste sekä Heippatirallaa, saakeli! –tanssiteos. Kankaan oma taiteilijaryhmä PK5 tuo Kekriin osallistavan yhteisötaideteoksen, joka yhdistää menneen ja tulevan kysymyksellä ”mitä haluamme muistaa, mitä unohtaa?” sekä näyttävän valotaideteoksen Piipputorin ympäristöön. Ruokakulttuurimme, sekä uusi että vanha, on myös mukana Kekrissä.

Tapahtuma on osa Suomi 100 –juhlavuoden ohjelmaa ja Valon kaupunki –tapahtumaa. Tule tutustumaan suomalaisen osaamisen perinteeseen ja tulevaisuuteen!

Aukioloajat 28.–30.9.
Tapahtumatori klo 16–21
Valoteokset klo 20–24

Kahvilassa joka päivä sadalle ensimmäiselle ilmainen puurobaari, joka sisältää:
Luomuhiutalepuuroa
Mustikkahilloa
Puolukkahilloa
Siemensekoitusta

Myöhemminkin tulevat saavat puuroa: sadan ilmaisen annoksen jälkeen myyntihinta on vain 3,00 €

Lisäksi:
kahvi, tee, kaakao 1,00 €
Kahvi, tee, kaakao, keksi 1,50 €
Kaura-rusina cookies pussi 2,00 €
Puolukka-toscapiirakka 5,00 €
Omenapiirakka 4,00 €
Perunarieskapussi 5,00 €

MUISTATHAN OTTAA MUKAAN KÄTEISTÄ RAHAA! Kahviossa ei valitettavasti käy kortti.

torstai 28.9.

kahvila & myyntipisteet auki klo 16–21

16.30-17.30 YIT:n esittelyasunto Albertinpihan 6. kerroksessa avoinna

17.00 Ohjattu kävelykierros Kankaalla, lähtö Piipputorilta, kesto n. 60 min

17.00–18.00 Taiteilija paikalla: Tuomas Hallivuon teos Mennyt ja tuleva Kankaan porttirakennuksen takana Minimanin aidassa. Teos nähtävillä valaistuna päivittäin klo 20–24.

19.00 Piipputorin esiintymislavalla Keski-Suomen Tanssin Keskus: tanssiesitys Heippatirallaa, saakeli! sekä paritanssihaaste, kesto n. 40 min

20-24 Tuukka Toijanniemen ja PK5-taiteilijaryhmän videoteos Piipputorilla

perjantai 29.9.

kahvila & myyntipisteet auki klo 16–21

Luovan Kampuksen kädentaitajien työnäytöksiä

16.30-17.30 YIT:n esittelyasunto Albertinpihan 6. kerroksessa avoinna

17.00 Ohjattu kävelykierros Kankaalla, lähtö Piipputorilta, kesto n. 60 min

19.00 Piipputorin esiintymislavalla Keski-Suomen Tanssin Keskus: Huutokatrillin opetus

19.30 Taiteilijaryhmä PK5: Henkisen sadonkorjuun rituaali
Mitä haluamme muistaa, mitä unohtaa? Tule luopumaan turhista henkisistä taakoista ja laita hyvät ajatukset kasvamaan!

20-24 Tuukka Toijanniemen ja PK5-taiteilijaryhmän videoteos Piipputorilla

21.00 Prosenttikulttuuriteoksen julkistus, Tommi Toija

Tommi Toijan teos Kuuseen kurkottaja on pysyvä valaistuskohde ja se julkistetaan juhlavin menoin Kankaan oleskelurannassa As. Oy Jyväskylän Albertinpihan takana perjantaina 29.9. klo 21.00. Taiteilija on saanut inspiraationsa alueelta löytyneestä, neliapilan muotoisesta lyhtypylväästä. Pylvääseen kivunnut poika katsoo nyt korkeuksista Kankaan tulevaisuuteen ja toimii samalla oleskelurannan maamerkkinä. Tilaisuuden avaa kulttuuri- ja kehittämispäällikkö Mari Aholainen, lisäksi kuullaan puheenvuorot Kankaan Palvelu Oy:n taidekoordinaattori Kirsi Pitkäseltä ja taiteilija Tommi Toijalta. Esityksellisestä ohjelmasta vastaa sirkus- ja performanssitaiteilija Kati Köykkä.

lauantai 30.9.

kahvila & myyntipisteet auki klo 16–21

lasten kekri klo 16–18: Lastenteatteri Loihu esiintyy ja leikittää. TaidePiiLOn syksyisessä Taideltassa maalataan metsän väreillä ja tunnelmoidaan tuulen tuoksua sekä sateen ropinaa.
Peikkokaverukset Kömppä ja Turso eksyvät metsäretkellään ja päätyvät pellolle tonkimaan maata. Pellolta he löytävät erikoisen näköisiä juuria ja kohtaavat kummallisen näköisen otuksen, joka esittelee itsensä Kekripukiksi. Kekripukki kertoo juurien olevan nauriita ja porkkanoita: on sadonkorjuun ja kekrijuhlan aika. Mutta miksi sato pitää korjata, onko se mennyt jotenkin rikki? Ja mitä ihmettä kekri tarkoittaa? Osallistavassa satuseikkailussa katsojat pääsevät peikkojen kanssa mukaan kekrijuhlaan ja tutustuvat leikin ja musiikin kautta kekriin liittyviin perinteisiin. 

17.00 Ohjattu kävelykierros Kankaalla, lähtö Piipputorilta, kesto n. 60 min

18.00 ja 19.00 Taiteilijaryhmä PK5: Leipäjuurityöpaja, vetäjänä Marianne Tiitinen, Muotoilija AMK. Kiinnostaako oman leipäjuuren teko? Leipäjuuri joka kestää isältä tyttärelle ja vielä kauemmin? Tykkäätkö leipoa? Haluaisitko kerrankin leipoa itse jotain jännää ja järkevää? Tee se itse leipäjuuri-työpajassa valmistamme kaksi ikiaikaista leipäjuurta yhdessä. Käymme myös läpi kuinka juuren valmistelua jatketaan kotioloissa ja kaikki saavat reseptit niin tummaa kuin vaaleata hapanleivän valmistusta varten. Ohjeissa kerrotaan myös kuinka leipäjuurta ylläpidetään niin että halutessasi se on ikuinen!

19.00 Tanssipaja

19.30 Taiteilijaryhmä PK5: Henkisen sadonkorjuun rituaali
Mitä haluamme muistaa, mitä unohtaa? Tule luopumaan turhista henkisistä taakoista ja laita hyvät ajatukset kasvamaan!

20-24 Tuukka Toijanniemen ja PK5-taiteilijaryhmän videoteos Piipputorilla

Valoteokset Kankaalla:

Tuomas Hallivuo: Mennyt ja tuleva

taiteilija paikalla to 28.9. klo 17-18, muutoin teos nähtävissä valaistuna koko tapahtuman ajan

Tuomas Hallivuon työmaa-aitaan toteuttama, väliaikainen teos Mennyt ja tuleva, on jälleen nähtävillä valaistuna Kankaan alueella. Teos löytyy Porttirakennuksen ja Minimanin välisestä aidasta. Taiteilija on paikalla kertomassa teoksestaan torstaina 28.9. klo 17–18. Teos julkistettiin alun perin vuonna 2016 Luovan Kampuksen edustalle ja se on toteutettu yhteistyössä Jyväskylän ammattiopiston kuva-artesaaniopiskelijoiden toisen vuoden ryhmän kanssa.

Jyväskylässä asuva Hallivuo tunnetaan erityisesti taidegraafikkona. Hänen julkisia taideteoksia on nähtävissä Jyväskylän Äijälänrannan asuntomessualueella, jonne hän toteutti oman teoskokonaisuuden sähkökaappeihin sekä toisen kokonaisuuden penkkeihin yhteistyössä muotoilija Jonas Hakaniemen kanssa. Hänen uusin mosaiikkiteoksensa on valmisteilla Jyväskylän Sepänaukion alikulkutunneliin yhteistyössä Pertti Karjalaisen ja koululaisten kanssa. Hallivuon teoksia on hankittu mm. Jyväskylän kaupungin sekä Valtion taidekokoelmiin sekä lukuisiin museoihin ympäri maailmaa.

Tuukka Toijanniemi ja taiteilijaryhmä PK5: PK5 KANKAAN TAIKA RAMP-UP YLÖSAJO

Video- ja valoteos, jossa kuvitteellinen PK5 KANKAAN TAIKA käynnistyy Kankaan piipputorilla. Kankaan paperikone PK4 ”Kankaan Anna” pyöräytti viimeiset paperirullansa vuonna 2010 ja myytiin kauas Kiinaan. Teoksessa Kankaan piipputorilla ylösajetaan PK5 ”Kankaan Taika” videon, valon ja äänen keinoin.

Luova Kampus: Valokatiskat

Luovan kampuksen artesaaniopiskelijoiden tekemät valoinstallaatiot ovat nähtävissä Ailakinkadulta Kankaan Piipputorille johtavan kävelytien varrella.

Tommi Toija: Kuuseen kurkottaja

pe 29.9. klo 21–24 ja la 30.9. klo 20–24

Tommi Toijan teos Kuuseen kurkottaja on pysyvä valaistuskohde ja se julkistetaan juhlavin menoin Kankaan oleskelurannassa As. Oy Jyväskylän Albertinpihan takana perjantaina 29.9. klo 21. Taiteilija on saanut inspiraationsa alueelta löytyneestä, neliapilan muotoisesta lyhtypylväästä. Pylvääseen kivunnut poika katsoo nyt korkeuksista Kankaan tulevaisuuteen ja toimii samalla oleskelurannan maamerkkinä.

Tommi Toija on koskettanut monen kansalaisen sielua. Hän on tullut tunnetuksi arkisista materiaaleista – savesta, jätevanereista, löytö-tavaroista ja rautakauppamaaleista. Savesta syntyneet ja herkkyydellään vetoavat teokset ovat tulleet yleisölle aiemmin tutuiksi lukuisissa näyttelyissä. Toija osaa kiteyttää paljon yhteen pieneen hahmoon. Toisinaan karuakin todellisuutta pehmentää hellä huumori. Taiteilijan veistos on samaan aikaan lapsi ja aikuinen, pikkupoika ja vanha ukko, joka on rohkeasti läsnä ja samassa maailmassa katsojien kanssa.

Toija on ikäpolvensa arvostetuimpia suomalaisia kuvanveistäjiä. Valmistuttuaan vuonna 2003 kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta hän toimi nyt jo edesmenneen kuvanveistäjän Kain Tapperin apulaisena. Hänen teoksiaan on mm. Kiasman, Amos Andersonin taidemuseon, Sara Hildénin ja Helsingin taidemuseon kokoelmissa.